Veelgestelde vragen:

Hier vind je veelgestelde vragen, verdeeld in verschillende categorieën inclusief een top 5. De voorwaarden en Sportzeker clausule zijn altijd leidend.

Top

Heb ik een eigen risico?

Bij Sportzeker geldt een eigen risico van 50 euro per gebeurtenis.

Waar kan ik de voorwaarden vinden?

De Sportzeker verzekering bestaat uit 2 documenten die je via deze links kunt vinden:

1. de Voorwaarden doorlopende reisverzekering

2. de Sportzeker clausule (geupdate in 2022)

3. een korte samenvatting vind je hier, maar je geeft uiteindelijk akkoord op de voorwaarden dus lees die door!

Deze eerste 2 documenten samen geven jouw totale voorwaarden aan.

Schade melden

Kijk hier voor een toelichting.

Zijn tweedehands spullen ook verzekerd?

Tweedehands surfspullen zijn ook verzekerd. Dus ook als je geen bon hebt kan je je surfspullen bij ons verzekeren. Schades worden vergoed voor het reparatiebedrag. Bij total loss of diefstal kijken we naar het bedrag dat jij hebt betaald voor de aanschaf, want dat moet je wel opgeven. Vervolgens wordt er dan ook gekeken naar de normale afschrijving, het type board/kite, etc. Zo bepalen we een waarde. Het idee is dat jij een vergoeding krijgt die genoeg is om een vergelijkbaar item van vergelijkbaar bouwjaar te kunnen kopen.

Wel zullen we altijd naar bonnen vragen uiteraard, en als je die niet hebt eventueel naar pintransacties/bankoverschrijvingen. Maar tweedehands is hoe dan ook verzekerd.

Wat is de Sportzeker clausule?

De Sportzeker clausule geeft de voordelen van Sportzeker aan die aanvullend zijn op de algemene voorwaarden. In de Sportzeker clausule staat bijvoorbeeld beschreven dat je ook in Nederland dekking hebt bij het varen. Dus samen met de voorwaarden voor de doorlopende reisverzekering betreft dit de dekking die je krijgt. Je ontvangt na afsluiten van de verzekering:

1. De polis van de Europeesche Verzekeringen

2. De voorwaarden voor de doorlopende reisverzekering

3. De Sportzeker clausule

Langer op reis dan 60/90 dagen update 1-10-2018

Update 1-10-2018.

Helaas vervalt per 1-10-2018 de ‘Lang op Reis’ Verzekering van Europeesche Verzekeringen. Dus je kan hem nog afsluiten tot 1-10-2018, daarna niet meer. Neem contact op voor alternatieven.

Bij de Sportzeker verzekering mag je 90 dagen aaneengesloten op vakantie met de huidige Comfort polis. De comfort polis is ingesteld in 2013. Heb je nog een polis die ouder is, dan mag je 60 dagen aaneengesloten (we kunnen je kosteloos op de nieuwe comfort dekking overzetten trouwens).

Diefstal: wat te doen

Doe bij diefstal of verlies altijd aangifte bij de plaatselijke politie en vraag een schriftelijk bewijs. Zonder aangifte mag onze verzekeraar de claim per direct afwijzen. Als aangifte doen niet lukt bel dan ook met de Europeesche hulplijn.

  • Doe bij diefstal of verlies ook aangifte bij de reis-/hotelleiding
  • Laat bij vermissing/beschadiging tijdens (openbaar) vervoer een schriftelijke verklaring opmaken door de vervoerder (luchtvaartmaatschappijen kennen hiervoor een zgn. Property Irregularity Report)
  • Bewaar beschadigde artikelen tot na de schadeafwikkeling

Diefstal van andere spullen dan je surfspullen kan je direct melden bij de Europeesche Verzekeringen via de website www.europeesche.nl.

Wij controleren of het dossier compleet is en nemen anders contact met je op.

Let op: een politierapport is zeer belangrijk om te hebben.

Voorzorgsmaatregelen

  • Vervoer geld, kostbaarheden, reisdocumenten en medicijnen als handbagage
  • Laat nooit geld, kostbaarheden en reisdocumenten onbeheerd achter
  • Laat in principe geen bagage in een vervoermiddel achter. Neem handzaam in koffers en tassen verpakte bagage altijd mee naar het logiesverblijf, ook bij een enkele overnachting
  • Diefstal van geld en reisdocumenten uit een vervoermiddel is nooit verzekerd
Aansprakelijkheidsdekking Sportzeker

Als je aanvullend onze aansprakelijkheidsclausule aanvinkt heb je dekking bij aansprakelijkheidsvraagstukken die gebeuren tijdens het sporten.

Lees de voorwaarden hier. 

Algemeen

Zakelijk op reis, en dan?

We krijgen af en toe de vraag van mensen die hun vakantie willen combineren met ‘zakelijke activiteiten’.  Denk aan een piloot/stewardess die op een locatie nog even wil kitesurfen, of een kitesurf instructeur die in Brazilië eerst nog even een weekje les geeft voordat hij zelf gaat rondreizen. De zakenman die zijn werktrip combineert met een dagje surfen etc. etc.

Let op: dan heb je een zakelijke component aan je reis, en ben je via Sportzeker niét verzekerd met onze Sportzeker Verzekering. (Stage voor school mag wel, dan heb je wél dekking bij ons).  Zakelijke activiteiten zou je bijvoorbeeld via een zakenreis verzekering kunnen verzekeren, maar dan heb je weer geen goede materiaaldekking.

De oplossing;  een kortlopende reisverzekering!
Daarin kunnen we vanaf nu (aug 2016) ook je surfmateriaal meeverzekeren tot 2500 euro (plus 250,300 of 500 euro afhankelijk van de dekking: basis, comfort of optimaal).

Dus je hebt dan de Sportzeker Verzekering voor al je overige activiteiten, en als je weet dat je een keer zakelijk op pad gaat, dan kan je voor die reis de kortlopende reisverzekering aanvullend afsluiten.

Heb je meer vragen over jouw specifieke situatie aarzel dan niet om even te bellen of mailen: 030-2717894 of info @ sportzeker.nl.

Prolongatiekosten?

Bij het verlengen van de Sportzeker verzekering rekent Europeesche Verzekeringen 5,88 euro prolongatiekosten. Die zie je dus 1 keer per jaar op je premie terugkomen.

Verhuizing doorgeven

Als je adres gewijzigd is/wordt kan je dit doorgeven via een e-mail naar info @ sportzeker.nl. Geef ook aan per wanneer de adreswijziging ingaat (of is gegaan).

Vallen mijn andere sportspullen zoals fietsen ook onder de dekking?

Ja, Extra sportuitrusting is meeverzekerd op vakantie (alleen op vakantie). Tot een maximum van 2.500 euro per persoon. Denk aan wintersport, duiksport, bergsport e.a. Zie ook pagina 31 van de algemene voorwaarden. Let op: je extra sportuitrusting en surfuitrusting vallen samen onder dit maximum.

Valt snowkiten ook onder de dekking?

Update 2015. Snowkiten valt dééls onder de dekking.

Snowkiten valt op vakantie onder de wintersport dekking. Maar let op: als je niet op vakantie bent, dus bij een middag snowkiten bijvoorbeeld is er géén dekking, want snowkiten is geen sport die onder de Sportzeker clausule valt. Dus deels valt het onder de dekking. Bij meer vragen neem even contact op.

Is mijn Gopro camera of Woo ook verzekerd?

Een Go-Pro hero of andere camera/electronica die bevestigd is aan je surfmateriaal is tijdens een dagje surfen (niet op vakantie) per definitie niét verzekerd bij verlies. Het is geen surfmateriaal, dus valt niet onder de dekking (hoe vervelend ook). Dat geldt ook voor de hoogtemeter voor kiters: Woo Sports device.

Diefstal en verlies

Zijn tweedehands spullen ook verzekerd?

Tweedehands surfspullen zijn ook verzekerd. Dus ook als je geen bon hebt kan je je surfspullen bij ons verzekeren. Schades worden vergoed voor het reparatiebedrag. Bij total loss of diefstal kijken we naar het bedrag dat jij hebt betaald voor de aanschaf, want dat moet je wel opgeven. Vervolgens wordt er dan ook gekeken naar de normale afschrijving, het type board/kite, etc. Zo bepalen we een waarde. Het idee is dat jij een vergoeding krijgt die genoeg is om een vergelijkbaar item van vergelijkbaar bouwjaar te kunnen kopen.

Wel zullen we altijd naar bonnen vragen uiteraard, en als je die niet hebt eventueel naar pintransacties/bankoverschrijvingen. Maar tweedehands is hoe dan ook verzekerd.

Diefstal vanaf de dakdrager/surfbox

Ja, de spullen in de surfbox zijn verzekerd als de surfbox op slot is. Losse surfplanken op een imperiaal moeten ook op slot aan het imperiaal vastgemaakt worden.

Opslag bij de surfclub (nieuw 2015)

Vanaf 17-7-2015 is stalling vanuit een persoonlijke locker bij een surfvereniging ook verzekerd bij Sportzeker. En dit zonder meerprijs! Het is een aanpassing aan de clausule die binnenkort online wordt geplaatst maar nu alvast ingaat. Het geldt met terugwerkende kracht ook voor bestaande klanten (die hoeven hiervoor niets te doen). Dus een nog betere service van Sportzeker naar de doelgroep!

Waar moet je op letten, want er zijn wel ‘spelregels’:

Wat houdt het concreet in. Onder persoonlijke locker verstaan we een locker/kluis/afgesloten ruimte die voor alleen de persoon toegankelijk is die deze locker heeft gehuurd/gekocht bij een surfvereniging. Deze persoonlijke locker moet dus op naam staan van de verzekerde bij Sportzeker. De locker moet afgesloten worden met een passend slot. Bij diefstal moet er aantoonbare schade zijn aan het slot of de locker. De locker mag dus geen items bevatten van andere personen dan de persoon die de locker gehuurd heeft. Die worden niet vergoed bij diefstal. De locker moet in een verenigingsgebouw staan en moet alleen toegangelijk zijn voor verenigingsleden. Het wordt dus niet gedekt als de surfplanken gestald zijn in een open ruimte die voor meerdere verenigingsleden toegankelijk is. We vergoeden alleen surfmateriaal. Dus geen iPhones/apparaten/kleding/portemonnees e.d. die in de locker zijn achtergelaten.

Let op: de locker moet met SKG2 keurmerk sloten op slot.

 

Voor meer informatie neem contact met ons op.

Verlies board

Als je je kiteboard gewoon verliest op het water is het niét verzekerd. Er moet een “duidelijke aantoonbare reden” zijn waarom je het board bent kwijtgeraakt, bijvoorbeeld door extreme omstandigheden die levensbedreigend waren. En dan met getuigenverklaring.

Spullen opslaan in auto of aanhanger

Let op: onze diefstaldekking geldt op vakantie, én in Nederland/België als je van en naar de spot rijdt om te surfen. Je moet parkeren bij de surfspot en je moet aan het surfen zijn tijdens de diefstal, anders is het niet verzekerd. Het is niet verzekerd als je ‘s nachts (of overdag bij je thuis, zonder intentie te gaan surfen) je spullen in je vervoermiddel of aanhanger laat liggen. Dan is de auto/bus/camper/aanhanger een soort permanente stalling geworden. Dat is niet de bedoeling. Je moet dus altijd je spullen uit je vervoermiddel/aanhanger halen en elders opbergen. Zie ook de voorwaarden voor de juridische beschrijving.

Diefstal van aanhangwagen

Ik heb een trailer vol met surfspullen, hoe kan ik dat het beste verzekeren?

Je surfspullen die ín de trailer liggen vallen onder de Sportzeker verzekering.

De aanhanger is niét verzekerd onder de Sportzeker polis.

Spullen op het strand achterlaten

Materiaal dat zonder direct toezicht op het strand ligt is niet verzekerd. Dus als je een bakkie koffie gaat doen tussendoor, en iemand steelt je kite (of ander surfmateriaal) van het strand dan is dat niét verzekerd.

Diefstal uit de auto

De hoofdboodschap: sla nooit spullen op in je auto of aanhanger tenzij het niet anders kan.

Let op: onze diefstaldekking geldt op vakantie volgens de voorwaarden van de reisverzekering, én tijdens een dagje surfen zonder vakantie volgens de Sportzeker clausule, maar dan alleen(!) als je aan het surfen bent op dat moment! We dekken het niet als je ‘s nachts (of overdag bij je thuis, zonder intentie te gaan surfen) je spullen in je vervoermiddel of aanhanger laat liggen. Dan is de auto/bus/camper/aanhanger een soort permanente stalling geworden. Dat is niet de bedoeling. Je moet dus altijd je spullen uit je vervoermiddel/aanhanger halen en elders opbergen.

Diefstal: wat te doen

Doe bij diefstal of verlies altijd aangifte bij de plaatselijke politie en vraag een schriftelijk bewijs

  • Doe bij diefstal of verlies ook aangifte bij de reis-/hotelleiding
  • Laat bij vermissing/beschadiging tijdens (openbaar) vervoer een schriftelijke verklaring opmaken door de vervoerder (luchtvaartmaatschappijen kennen hiervoor een zgn. Property Irregularity Report)
  • Bewaar beschadigde artikelen tot na de schadeafwikkeling

Diefstal van andere spullen dan je surfspullen kan je direct melden bij de Europeesche Verzekeringen via de website www.europeesche.nl, maar diefstal van je surfspullen dien je altijd te melden bij Sportzeker. Je vult daartoe het schadeformulier in, en stuurt dit mét politierapport, eventuele toelichting, en bonnen van het gestolen materiaal (indien aanwezig) naar Sportzeker in Utrecht.

Sportzeker
Van den Boschstraat 18
3531GL Utrecht

Wij controleren of het dossier compleet is en nemen anders contact met je op.

Let op: een politierapport is zeer belangrijk om te hebben. In principe volgt er geen uitkering zonder politierapport. Is er in het buitenland geen enkele mogelijkheid om een politierapport te regelen, meld dit dan vooraf bij Sportzeker via e-mail of via het Noodnummer van de Europeesche. Dit is geen vrijwaring van je plicht tot het doen van aangifte, maar kan helpen bij het afhandelen van het dossier door de Europeesche.

Voorzorgsmaatregelen

  • Vervoer geld, kostbaarheden, reisdocumenten en medicijnen als handbagage
  • Laat nooit geld, kostbaarheden en reisdocumenten onbeheerd achter
  • Laat in principe geen bagage in een vervoermiddel achter. Neem handzaam in koffers en tassen verpakte bagage altijd mee naar het logiesverblijf, ook bij een enkele overnachting
  • Diefstal van geld en reisdocumenten uit een vervoermiddel is nooit verzekerd

Reisverzekering

Offpiste dekking?

Europeesche Verzekeringen biedt standaard een offpiste dekking, maar let op: dit geldt tot en met lawinecategorie 2. Is het lawinerisico hoger, dan geldt er geen dekking. Nu is een lawinecategorie hoger dan 2 ook echt alleen aan te raden als je zeer ervaren bent met het offpiste wintersporten. We raden de gemiddelde wintersporter zeker af om dan nog buiten de gebaande paden te gaan.

Langer op reis dan 60/90 dagen update 1-10-2018

Update 1-10-2018.

Helaas vervalt per 1-10-2018 de ‘Lang op Reis’ Verzekering van Europeesche Verzekeringen. Dus je kan hem nog afsluiten tot 1-10-2018, daarna niet meer. Neem contact op voor alternatieven.

Bij de Sportzeker verzekering mag je 90 dagen aaneengesloten op vakantie met de huidige Comfort polis. De comfort polis is ingesteld in 2013. Heb je nog een polis die ouder is, dan mag je 60 dagen aaneengesloten (we kunnen je kosteloos op de nieuwe comfort dekking overzetten trouwens).

Schades

Schade melden

Kijk hier voor een toelichting.

Zijn tweedehands spullen ook verzekerd?

Tweedehands surfspullen zijn ook verzekerd. Dus ook als je geen bon hebt kan je je surfspullen bij ons verzekeren. Schades worden vergoed voor het reparatiebedrag. Bij total loss of diefstal kijken we naar het bedrag dat jij hebt betaald voor de aanschaf, want dat moet je wel opgeven. Vervolgens wordt er dan ook gekeken naar de normale afschrijving, het type board/kite, etc. Zo bepalen we een waarde. Het idee is dat jij een vergoeding krijgt die genoeg is om een vergelijkbaar item van vergelijkbaar bouwjaar te kunnen kopen.

Wel zullen we altijd naar bonnen vragen uiteraard, en als je die niet hebt eventueel naar pintransacties/bankoverschrijvingen. Maar tweedehands is hoe dan ook verzekerd.

Total loss

Bij het vermoeden van een total loss schade neem je als eerste even contact op met Sportzeker om het te bespreken. Een total loss schade moet altijd bevestigd worden op papier door een erkend reparateur. Dus ga naar een goede winkel, laat het schadegeval beoordelen en de mening op papier zetten. Deze total loss verklaring stuur je dan mee met het schadeformulier. Dit alles stuur je naar Sportzeker in Utrecht. Wij beoordelen dan of het dossier compleet is en of we dingen nog anders aangeleverd willen zien. Daarna gaat het door naar de Europeesche Verzekeringen. De schadeafdeling van de Europeesche doet uiteindelijk de beoordeling. Het kan dus zijn dat een second opinion gevraagd wordt bij een total loss, of dat er een expert ingeschakeld wordt om het schadegeval te bekijken. Gooi dus nooit een total loss item weg.

Schadeherstel op locatie

Schadeherstel van je surfspullen op locatie is in principe verzekerd. Neem wel even contact op met Sportzeker om het door te spreken als het om grote schades gaat.

Wat krijg ik vergoed?

Als ik in Nederland en het buitenland mijn materiaal beschadig is het dus verzekerd. Maar tegen welke waarde? Wat krijg ik nog terug? Hetzelfde geldt voor diefstal, wat krijg ik nog terug?

Als herstel door middel van reparatie mogelijk is dan worden de herstelkosten vergoed, maar nooit meer dan wij zouden betalen voor onherstelbare beschadiging.
Bij verlies, diefstal of als herstel niet mogelijk is dan wordt uitkering verleend op basis van:
  • Nieuwwaarde, voor materiaal niet ouder dan 1 jaar, onder aftrek van eventuele restanten. Je moet kunnen aantonen dat het materiaal niet ouder is dan 1 jaar, anders zal uitkering worden verleend op basis van dagwaarde.
  • Dagwaarde, voor materiaal ouder dan 1 jaar, onder aftrek van eventuele restanten.

Ook 2e hands materiaal is verzekerd, je moet wel proberen een bon te krijgen, in ieder geval alles in het werk zetten om het aantoonbaar te maken dat het van jou is. Maar het wordt wel vergoed. Alleen het 1e jaar, waarin een nieuwwaarde uitgekeerd wordt moet je wel een bon hebben om hier aanspraak op te maken. Koop je iets nieuw het 1e jaar, maar kan je geen bon overleggen bij schade, wordt ook een afschrijving toegepast.

Voor alle schades en total loss verklaringen geldt een eigen risico van 50 euro die van het uit te keren bedrag wordt afgehaald.

Voorwaarden

Waar kan ik de voorwaarden vinden?

De Sportzeker verzekering bestaat uit 2 documenten die je via deze links kunt vinden:

1. de Voorwaarden doorlopende reisverzekering

2. de Sportzeker clausule

3. een korte samenvatting vind je hier, maar je geeft uiteindelijk akkoord op de voorwaarden dus lees die door!

Deze eerste 2 documenten samen geven jouw totale voorwaarden aan.

Wat is de Sportzeker clausule?

De Sportzeker clausule geeft de voordelen van Sportzeker aan die aanvullend zijn op de algemene voorwaarden. In de Sportzeker clausule staat bijvoorbeeld beschreven dat je ook in Nederland dekking hebt bij het varen. Dus samen met de voorwaarden voor de doorlopende reisverzekering betreft dit de dekking die je krijgt. Je ontvangt na afsluiten van de verzekering:

1. De polis van de Europeesche Verzekeringen

2. De voorwaarden voor de doorlopende reisverzekering

3. De Sportzeker clausule

Langer op reis dan 60/90 dagen update 1-10-2018

Update 1-10-2018.

Helaas vervalt per 1-10-2018 de ‘Lang op Reis’ Verzekering van Europeesche Verzekeringen. Dus je kan hem nog afsluiten tot 1-10-2018, daarna niet meer. Neem contact op voor alternatieven.

Bij de Sportzeker verzekering mag je 90 dagen aaneengesloten op vakantie met de huidige Comfort polis. De comfort polis is ingesteld in 2013. Heb je nog een polis die ouder is, dan mag je 60 dagen aaneengesloten (we kunnen je kosteloos op de nieuwe comfort dekking overzetten trouwens).

Wijzigingen of opzeggen

Wil je wijzigingen doorvoeren in je polis of opzeggen? Stuur een email naar info@sportzeker.nl. Opzeggen kan na 1 jaar looptijd van de verzekering. Je kan dan per prolongatiedatum stopzetten of elk gewenst moment. De opzegtermijn is 1 maand.